sote himmeli vapputonni

Sote-himmelit on räjäytettävä!

Kiitos kun jaat tämänkin sivun!

Vanhusten hoivakodeista löytyy vuoroja, missä yksikään hoitaja ei puhu suomea! Voiko hoivatyötä tehdä, jos ei edes pysty kommunikoimaan hoidettavan kanssa?

Koitapa varata lääkäriaika Itä-Helsingissä ja selittää vaivasi suomeksi.

Samaan aikaan 72.000 sote-alan koulutuksen saanutta ihmistä, työskentelee jossain aivan muualla(Taloussanomat, 2019) ja kentältä tulee koko ajan viestiä surkeista työoloista, paskoista palkoista, pätkätöistä ja uupumisesta..

SOTE-uudistus ratkaisee kaiken!

SOTE-uudistus lisää hallintohimmeleitä maakuntiin. Jos hallitus ei esittele taikaseinää, mikä sylkee rahaa, on uudistukseen rahat revittävä jostain!

HUS:n mukaan esitetty rahoitusmalli leikkaa Uudenmaan palveluita voimakkaasti ja johtaa merkittävään tulonsiirtoon Uudeltamaalta muualle Suomeen. (Talouselämä, 2020)

On luonnollista, että hoitajat ja lääkärit siirtyvät paremman palkan perässä tekemään töitä erillaisiin hallinnollisiin tehtävin, mitä sote-himmelien rakentelu luo. Mutta tuottavatko nämä tukipalvelut jotain lisäarvoa yhteiskunnallemme? Pitäisikö hoitajien hoitaa haavoja, pitää hengityskoneet pyörimässä ja vaikka jutella vanhusten kanssa, eikä pyörittää exceleitä ja tehdä raportteja?Lääkärit? No vapaa yrittäjyys toki on hyvä asia, mutta se miksi kohta varmaan kaikki suomalaiset lääkärit tekevät töitä vain oman yrityksen kautta ennen kovapalkkaista eläkevirkaa on haastava tilanne..

Lupaan kaikille hoitajille vakituisen työpaikan ja oman koulutuksen mukaisia työtehtäviä. Ja sitten lisää liksaa..

Vappusatasia ja palkkojen korotuksia lupaillaan aina ennen vaaleja ja niillä on mukava kalastella lisää ääniä. Liksan nostaminen vaikka muutamalla satasella ei vaan ratkaise ongelmaa. Syventää vain jo nyt ammottavaa lovea kaupungin kassassa..

Kirjoitin artikkelissani jo aiemmin peruspalveluiden tärkeydestä ja se onkin yksi kuntavaalien 2021 kärki teemojani. Miten sitten Helsingissä voidaan tähän asiaan oikeasti vaikuttaa?

No palkkoja olisi tietysti kiva nostaa ja olen samaa mieltä, että varsinkin Helsingissä asuvalla lähihoitajilla, fysioterapeutilla, kätilöllä, sairaanhoitajalla ja monella muulla tärkeällä ihmisellä peruspalkka on aivan naurettava, kun miettii työnkuvan vaativuuttaa ja pelkästään asumisen kuluja.

Vielä palkkaa suurempana ongelmana näen edelleen jatkuvan työsuhteiden ketjuttamisen. Onkohan kukaan hoitaja saanut “virkaa” normaalin koeajan jälkeen? Ja jos on vastaako se “virka” koulutusta, vai miksi vaihtuvuus on alalla suurta? Koita siinä nyt rakentaa tulevaisuutta, kun et voi edes olla varma onko töitä tarjolla kuukauden tai parin päästä.

Olen muutaman sata ihmistä palkannut töihin työurani aikana ja oppinut kantapään kautta kuinka tärkeää PEREHDYTTÄMINEN työtehtävään on. Toimistopuolella tehtävät, mihin ihmisiä palkkasin olivat enimmäkseen asiakaspalvelua ja tallennustehtäviä. Hyvin suorittavaa työtä, mutta tarkkuutta vaativaa.

Perehdyttäminen oli siis suuressa roolissa, jotta yrityksen toiminta pyöri jouhevasti. Ja aina, kun uusia rekryjä “jouduttiin” tekemään kuormitti se todella paljon erityisesti esimiestä, mutta myös HR:ää ja muuta organisaatiota. No ilmeisesti hengityskoneiden käyttö, haavojen hoito, vauvojen auttaminen muailmaan jne. ovat niin yksinkertaisia tehtäviä, että niissä vaihtuvuus voi olla suurta, eikä ihmisiä kannata sitouttaa tehtäviinsä?

Mitäpä jos alkuun luovuttaisiin pätkätyömallista sote-alalla? Väitän, että mielekkäämpien työtehtävien lisäksi palkkoihin surkeiden vappusatasten sijaan voitaisiin lisätä vappu tonni! Se minä vappuna tämä tonni toteutuu on sitten teistä kiinni. Keväällä on vaalit, jos istut kovapalkkaisessa virassa miettimässä kampaviineri suussa SOTE-himmeleitä en ole sinun ehdokas.

Posted in Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *