Eilen hiihtelin Malmin lentokentällä ja helikopterien ja talitinttien lisäksi silmään osui Helsingin silhuettia koristavat korkeat piiput, mitkä kylmänä talvipäivänä sylkevät satojen metrien korkuisia pakokaasupilviä. Tiedätkö sinä, mitä näissä voimaloissa poltetaan, jotta voit kirjoittaa omaa blogiasi iLaitteella?
Helsinki tuottaa suurimman osan energiastaan itse?
Tällä hetkellä välitän asuntoja*, joten uudet energiaratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Asiakkaat kysyvät paljon energiaremonteista ja myydessä hyvin tehty energiaremontti vaikuttaa merkittävästi kauppahintaan.
Jotta päiväkodit, koulut ja sairaalat pyörivät tarvitaan sähköä ja lämpöä. Helsingissä sähkön ja lämmön omavaraisuuden suhteen tilanne on kelvollinen. Helsinki joutuu tuomaa vain noin neljänneksen energiasta Helsingin ulkopuolelta. MUTTA miten energia tuotetaan? Kivihiili, maakaasu ja ÖLJY muodostavat 95% kaukolämmön tuotantomuodoista(hel.fi). Vaikka tuotamme Helsingissä energian itse emme todellakaan ole energiaomavaraisia vaan täysin riippuvaisia fossiilisistä TUONTI polttoaineista.
Miten Helsingin pitäisi jatkossa tuottaa energiaa.
Päivän keskusteluissa kuumana pyörii mm. turpeen tuotannon kieltäminen. Mielestäni yhtään kotimaista energianlähdettä ei pitäisi KIELTÄÄ ennen kuin olemme täysin energiaomavaraisia.
Tätä kirjoittaessa sähkön spot hinta Suomessa on 23,87c/KWH (helen.fi 09.00 11.2.2021). Sähkönkulutus räjähtää siis vuoden huippulukemiin aina kovilla pakkasilla ja Suomi on tuontisähkön varassa ja Helsinki siis lähes täysin ulkomailta tuodon polttoaineen varassa. Sähköä riittää, jos vain tuonti naapurimaista toimii(yle.fi). Minun korvaan kotimaisten energiamuotojen karsiminen tässä tilanteessa kuullostaa sulalta hulluudelta?!
Mielestäni meidän tulee jatkuvasti etsiä tapoja parantaa energiaomavaraisuuttamme ja kehittää puhtaampia ratkaisuja tuottaa energiaa. Mutta jos lähdetään kieltämään jotain energiantuotantotapoja tässä tilanteessa mielestäni pitäisi antaa myös vastauksia, millä ne korvataan!
Vaikka en kaikissa asioissa ole samaa mieltä kolleega Petrus Pennasen kanssa on hänen avauksensa pienydinvoimaloiden kehittämisestä vähintäänkin tutkimisen arvoinen!
Mielestäni Helsingin on lopetettava saastuttavien tuontipolttoaineiden käyttö ja korvattava ne pikimmiten ydinvoimalla. Ydinvoimalla voidaan korvata myös kaukolämmön tuotanto, jolloin tulevien laitosten hyötysuhteet tulevat olemaan erittäin korkeita. (tähän löytyy valmiita ratkaisuja mm. Sveitsistä)
*30.9.2022 nykyinen ammatti vaihdettu,