kuntavaalit 2021 yrittäjyys

Suomi on pääomaköyhä maa ja sellaiseksi jää jos..

Kiitos kun jaat tämänkin sivun!

Oman graduni(MBA, 2010) tein aikanaan Swansean yliopistoon aiheesta “The Challenges Faced by SMEs in Securing Investments from Private Equity Markets”. Vapaasti suomennettuna mikseivät suomalaiset yritykset saa fyrkkaa sijoittajilta.

Pääomaköyhyys?

Pää oma köyhyyshän voisi tarkoittaa samaa kuin tyhmyys tiivistyy, mutta käsitellään tässä artikkelissa asiaa kansantalouden näkökulmasta.

Tämä aihe tuli mieleen Twitterin #parasiitti keskustelusta, missä vasemman laidan edustajien mielestä vuokranantajat ovat parasiittejä, kun perivät vuokria. Samaan aikaan Atte Kaleva puhdistaa Helsinkiä kommunisteistä. Mikä sitten yhdistää näitä Twitter miekkailuita? Pääoman puute. Kommunismissä tuotantovälineet (ja kaiken muunkin) omistaa valtio. Jos ei olisi yksityisiä rahoittajia niin esimerkiksi Tapuliin ehdottamaani maauimala ei koskaan tulisi toteutumaan. Ja sehän tulee, kun äänestätte!

Valitettavasti valtiolla ja kunnilla ei ole rajatonta piikkiä. Millä rahalla näitä hankkeita voi ehdotella? Omat ehdotukseni pohjaan aina siihen, että ne ovat investointeja. Investoinnit yhteisen #riemastuttaminen lisäksi tuovat tulevaisuudessa, myös vähintään investoinnin rahallisesti takaisin yhteiseen kassaan. Jostain olisi siis kiva saada lisää fyrkkaa? Fyrkan jakaminen on helppoa! Mistä näitä miljardeja sitten tulee?

No jos jätetään EU:n tukipaketista tulevat miljardit vielä toistaiseksi rauhaan niin fyrkkaa jaettavaksi tulee lähinnä veroista. Veroja maksavia yrityksiä, kun tarkastelee niin kaikissa taustalla on yksityistä pääomaa. Mitä enemmän yritykset kasvavat sitä enemmän ne myös voivat maksaa veroja. Kasvu siis vaatii pääomia.

Mitä tämä yksityinen pääoma sitten on. No valtiosta riippumatonta vapaata fyrkkaa voisi olla hyvä selvennys. Gradua tehdessäni Suomi oli yksi pääomaköyhimmistä maista Euroopassa. No ymmärtäähän sen. Historiassa ollaan oltu Ruotsin ja Venäjän sorron alla, kun monet muut maat rikastuivat impperialismin keinoin. Oli Hansaliittoa, Roomaa ja Aleksanteri
Suurta..

Tämän päivän uutisia lukiessa pää oma köyhyys paistaa monesta artikelista läpi. Samalla kun investoinnit uuteen teknologiaan Suomessa ovat kääntyneet laskuun graduni 2010 kirjoittamisen jälkeen (eurojatalous, 2016) kotitalouksia ja yrityksiä kurjistetaan entisestään miettimällä uusia veronkorotuksia, polttoaineenhinnan nostoja ja ties mitä maksuja. Kaikki nämä maksut ja korotukset ovat pois meidän IHMISTEN hyvinvoinnista. Jos meidän sisämarkkina voi huonosti niin, miksi kukaan sijoittaisi tänne mitään? Onko meillä yrityksille jotenkin helpompi toimintakulttuuri? Halpaa työvoimaa? Halvemma verot? Motivoituneita työntekijöitä – no saattaa ollakin.. Tosin surkealla palkalla, jos verrataan muihin “hyvinvointimaihin”. Tämä myös oleellisesti vaikuttaa siihen, jääkö Suomi häviäjäksi vai voittajaksi kun tarkastellaan asiaa pää oman liikkuvuuden kannalta.

Nettovarallisuutta Suomessa on noin puolet vähemmän kuin Italiassa(HS, 2013). HS artikkelissa mainitaan, myös että suoria johtopäätöksiä ei voi tehdä erillaisten kirjaustapojen takia. No jokainen voi miettiä, mihin suuntaan lukuja kannattaa omassa päässä arvioida.

Sopiiko siis, että mietittäisiin, mistä tänne saataisiin maagisia yksityisiä pääomia kasvattamaan meidän talouskasvua. Ei ole muuten helppo homma. Aikanaan tuli kierrettyä maapallo kansainvälisen rahoitusmarkkinapaikan markkinoinnin tiimoilta ja kuvittelen tuntevani markkinan kohtuullisesti. Suomi on pääomamarkkinoilla (ja maantieteellisesti) hyvin syrjäinen paikka. Pääomat vedetään ensin pois markkinatilanteen mukaan ja viimeisenä ne myös palaavat. Ei kovin paljon asiaa helpota jos hallituspuolue kutsuu sijoittajia parasiiteiksi.

Kuntavaalit ja yksityinen pääoma!

Aika laukalle lähdettiin blogissa ja kierrettiin maapallo Aleksanteri Suuren rattailla. Miten tämä nyt sitten liittyy Stadin valtuuston vaaleihin? No todella oleellisesti. Se miten TE päätätte vaikuttaa suoraan siihen miten meidän yhteisiä varoja käytetään. Revitäänkö kaikki rahat hankkeisiin teidän selkänahasta vai voidaanko jotain tehdä myös sijoittajien kanssa yhdessä?

Oma kantani on edelleen se, että kun markkina toimii niin pidetään me poliitikot kädet omissa taskuissa.

Keskustellaan lisää!

https://www.facebook.com/PoliitikkoMarkkuMutanen

Posted in Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *