Stadin poliisin neuvottelukunta 2021-2024

Kiitos kun jaat tämänkin sivun!

Kuntavaalien jälkeen minut valittiin luottamusmieheksi mukaan poliisin neuvottelukuntaan.

Poliisin neuvottelukunta oli minulle hieman tuntemattomampi luottamustehtävä, joten ainakin itse jouduin poliisin sivuilta tarkastamaan tehtävät.

Neuvottelukunnan tehtävänä on:

  • seurata poliisin toimintaan vaikuttavan ympäristön kehitystä sekä poliisin toimintaa
  • tehdä aloitteita poliisin toiminnan kehittämiseksi
  • antaa lausuntoja poliisia koskevista asioista
  • käsitellä ne muut asiat, jotka sen käsiteltäväksi toimitetaan. 

Lanseerasin tältä pohjalta oman Poliisi Fiilis? mittarin TikTokissa. Laitan vastaavan kyselyn ennen jokaista kokousta seuraavan neljän vuoden ajan ja katsotaan miten fiilis kehittyy! Tehdään yhdessä töitä positiivisen fiiliksen puolesta.

25.10.2021 77% vastaajista suhtautui positiivisesti poliisiin.

Poliisin neuvottelukunnan järjestäytymiskokous 25.10.2021

Valmistautuminen poliisin neuvottelukunnan kokoukseen oli hieman hämmentävää, koska korona-ajan pöytäkirjoja ei löytynyt. Kokouksessa selvisi, että niitä ei ole vielä edellinen puheenjohtaja (Atte Kaleva, kok) allekirjoittanut.

Pasilan poliisitalon aulassa tapasin mm. Vihreiden Thomas Coelin. Olisi ollut mukava keskustella vaikka pidempään näin vapaamuotoisesti kaikkien muidenkin kanssa.

Kokouksessa tarjolla oli kahvia, ja toki pullaa. Vaikka pullattelun kriminalisointia ajankin, ryhmäpaineen alla tuli retkahdettua.

pullattelu

Nazzareno Sifo, Kok teki aloitteen poliisin pukeutumisen vaikutuksesta siihen miten kaupunkilaiset kohtaavat poliisin. Käytiin hyvä keskustelu asiasta. Helsingin Poliisinpäällikkö Lasse Aapio vastasi kokonaisuuteen ja kyllä tätä asiaa on mielestäni jo nyt huomioitu. Hyvä lisä oli se, että “kyllä mä aina välillä niistä aurinkolaseista muistuttelen..”

Tästä aloitteesta oli luonteva jatkaa meidän Perussuomalaisten yhdessä laatimaan aloitteeseen.

Poliisin neuvottelukunta aloite Perussuomalaiset.
Mirja Kupiainen PS lisättiin paikan päällä aloitteeseen.

Heti aluksi oli mukava huomata eri puolueilta mm. Vasemistoliitto Outi Alanen kannatusta aloitteelle. Aapio vastasi tähän että mm. Kontulaan on tulossa kouluvierailuita, mutta kaikille luokille jo resurssien takia vierailut ovat mahdottomia. Poliisi on kuitenkin käytettävissä, kun esim. koulu rehtorin tai oppilaskunnan aloitteesta kutsuu poliisin vierailulle koko kouluun. Palaamme aloitteen sisältöön seuraavassa kokouksessa tarkemmin.

Kolmannen aloitteen oli jo etukäteen lähettänyt vihreiden Coel Thomas. Tähän ei ihan koko aloite mahdu, mutta tässä osa kysymyksistä.

Kysymyksiä kahdesta tapauksesta, joissa poliisi on saattanut toimia yhteistyössä äärioikeistolaisten kanssa

– Minkälaisia toimia Helsingin poliisissa on tehty tai tullaan tulevaisuudessa tekemään äärioikeistolaisten kytkösten ja sympatioiden vähentämiseksi?

– Onko poliisin viestintätapojen mukaista lisätä näkyvyyttä ja antaa validaatiota äärioikeistolaisille toimijoille vierailemalla heidän propagandakanavillaan?

– Minkälaista arviointia Helsingin poliisissa ollaan tehty ennen komisario Heinosen esiintymistä Tokentube:n haastattelussa? Onko tästä mitään virallisia asiakirjoja ja jos on, voiko näitä saada nähtäväksi?

– Miten Helsingin poliisissa autettiin komisario Heinosta valmistautumaan vierailuun äärioikeistolaisten haastatteluun?

– Onko Helsingin poliisissa katsottu komisario Heinosen esiintyminen tällä kanavalla ja onko poliisilla edelleen pääsy tähän videoon?

– Edustaako komisario Heinosen mielipide kaasusumutteen käytöstä väkivallattomia mielenosoittajia kohtaan Helsingin poliisin linjaa?

– Onko äärioikeistolaisten oma-aloitteinen tiedottaminen mielenosoituksista, joita äärioikeistolaiset haluaisivat häiritä, Helsingin poliisin toimintatapojen mukaista toimintaa?

– Minkälaisia seurauksia poliiseille tulee yleisellä tasolla, jos paljastuu selviä kytköksiä äärioikeistoon?

– Onko proaktiivinen tiedon antaminen äärioikeistolaisille peruste samankaltaisille seurauksille, kuin mitä äärioikeistokytköksiin syyllistyneille poliiseille on aiemmin annettu?

– Onko Helsingin poliisin mielestä näissä kahdessa tapauksessa toimittu poliisin aseman vaativan arvokkuuden ja puolueettomuuden mukaisesti?

Aapio vastasi mielestäni kysymyksiin asiallisesti ja korosti poliisin puolueettomuutta. Sovimme kuitenkin, että keskustelua jatketaan seuraavassa kokouksessa.

Seuraava kokous sovittiin Tammikuulle 2021.

edit 28.10.2021

Mikko Naakka Ps päivitetty puheenjohtajaksi. Oli tämäkin taas oma epistolansa. Valtuustopaikoista sovitaan ryhmäkokouksissa ja syystä tai kolmannesta Vasemmistoliitto ei ollut tiedottanut omaa edustajaansa. Toivottavasti tämä hoituu nuijan kopautuksella ensi kokouksessa sitten aivan virallisesti pöytäkirjoihin asti..

Posted in Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *