korona tuet yrityksille

Miten yksinyrittäjät ja PK-yritykset selviävät koronakriisistä?

Kiitos kun jaat tämänkin sivun!

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi on jäänyt taloudessa selvästi jälkeen tärkeistä vertailumaista (TE), kuten muista Pohjoismaista, Saksasta ja Alankomaista. Samaan aikaan Pääministeri Sanna Marin itsepäisesti syytää rahaa Euroopan elvytykseen puolustellen yli 4 Milardin negatiivistä(Suomi siis maksaa 6mrd€ muille ja saa itse takaisin 2mrd€) tukipakettia sillä, että Suomi kuuluu rikkaiden valtioiden kerhoon. Olisiko aika herätä ja keskittyä oman maan haasteisiin?

Yritykset koronakriissä.

Soittelin tuossa muutamia tuttuja sijoittajia ja businessenkeleitä läpi, kun tein taustoja tätä blogia varten. Vähän toppuuttelivat minun maalittavia kysymyksiä “kriisistä”. Hyvä näin, turhaa hötkyilyä pitääkin välttää!

Ehkä tiivistettynä voidaan sanoa, että yksityisellä puolella on rahaa enemmän kuin koskaan sijoitettavaksi yrityksiin, mutta potenttiaalisia kohteita on jopa vähemmän kuin kolme vuotta sitten ennen koronaa.

Mielenkiintoinen asia oli huomata, että kaikille kustannustuki, minkä kolmas hakukierros on parhaillaan alkamassa ei ollut tuttu. Väitän myös, että hyvin harva menestyvä yrityskään näitä miettii. Ovatko liikevaihdon laskun takia maksettavat tuet edes toimivia saati tasapuolisia?

Jos samalla toimialalla toimiva kasvuritys X nostaa liikevaihtoaan myymällä parempaa tuotetta kuin yritys Y, onko oikein, että yritys Y saa sitten tukea liikevaihdon laskiessa?

Kustannustuen kolmas hakukierros olisi tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020. (VN)

Mitä tukea yritysten pitäisi saada?

Itse olen aikoinaan toiminut pääomasijoitusalalla konsulttina yli 10 vuotta ja yritystuista tulen jatkossa kirjoittamaan enemmänkin. Sillä rintamalla sitten tekemistä vasta riittää. Mielestäni kaikki suorat tuet pitäisi lopettaa ja muuttaa ne oman tai vieraanpääoman ehtoisiksi sijoituksiksi, mitkä enimmäkseen toimivat vipuna yrittäjän tai sijoittajien tekemille panostuksille samoilla ehdoilla.

Suurin ongelma näissä korona-tuissa on se, että niitä voi anoa aina vasta jälkikäteen monesti aivan liian pitkällä viiveellä ja niiden myöntämisperusteet eivät ole tasapuolisia. Vastikkeeton tuki on myös aina joltain toiselta pois, eikä myöskään “pakota” yritystä menestymään.

Pienyrittäjien ahdinko näkyy nyt velkaneuvonnassa, soittajat pyytävät neuvoja yrityksen lopettamiseen – ”Puheluja on tullut 8 000” (TE) Osa pienyrittäjistä ei edes ole kustannustuen piirissä (liikevaihdon raja 2000€/kk) ja ne ketkä ovat kokevat varmasti ongelmaksi sen, että jos tukia saa ne maksetaan piitkällä viiveellä, jos siis liikevaihto on jostain luvusta verrattuna laskenut jotain.

Yrittäjät eivät ole mitään kylmiä seiniä vaan meillä on myös perheet, kodit ja lapset, mitkä eivät elä pelkällä ideologialla. Pienyrittäjän(ja monen suuremmankin yrityksen) arki on sitä, että kun liikevaihtoa syntyy sillä maksetaan jo nyt erääntyneet laskut niin, että liiketoiminta pysyy pyörimässä. Kun hommia painaa rahaa yleensä jää yli ja sillä sitten maksetaan mm. verot. Jos kassassa vielä jotain on sitten sillä ostetaan yrittäjien perheille ruokaa.

Otetaanpa esimerkki. 25.3.2021 tätä kirjoittaessani kuuntelen samalla Hallituksen tiedonantoa uusista liikkumisrajoitteista, mitkä käytännössä tappavat erikoismyymälät ja sallivat ostosten teon normaalisti isommissa hypermarketeissa ja tietysti ALKOSSA. Eli Kaisa kenkäkauppiaan ovipumppu lopettaa työt ja rahaa ei tule kassaan päätöksen jälkeisenä päivänä. Kaisa kenkäkauppiaalla on kassa tyhjänä vaihtorahoja myöten ja jo nyt iso pino erääntyneitä laskuja yrityksen pöydällä. Täysin Kaijasta riippumattomasta syystä häneltä vietiin elinkeino. Reilua no ei ole!

En ole epidomilogi, mutta maalaisjärjellä voitanee sanoa, että näistä rajoituksista pitäisi päättää erillinen ammattilaisten ryhmä NYRKKI, mikä pystyisi tekemään kansanterveyden ja TALOUDEN kanalta parhaita päätöksiä ilman ideologioita. Jos liiketoiminta rajoitetaan kuten ravintoloilla, silloin kyseeseen tulee korvaus, tästäkin olisi hyvä olla olemassaoleva laki.

Yritystuet pitäisi lopettaa. Nykymallissa tukijärjestelmä on oikeastaan vain kotimainen vastine kehitysavulle. Kehitysapu vääristää kilpailua alueella ja lopulta johtaa siihen, että yrittäminen ei ole enää kannattavaa, kun paremmin tienaa vaikka jakamalla tukia ja konsultoimalla tukien hakemista.

Yritykset tarvitsevat kuitenkin erityisesti nyt korona-aikana tukea! Mielestäni paras tapa olisi mahdollistaa Työeläkeyhtiöiden kautta tapahtuva ketterä vieraan pääoman ehtoinen rahoitus. Eli työeläkeyhtiöt alkaisivat taas oikeasti rahoittamaan matalakorkoisella lainalla yritysten kasvua. Näinhän tämä meidän hyvinvointi joskus tosiaan rakennettiin. Tehdäänpä se nyt uudestaan!

Posted in Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *